Дронове в Антарктика

Здравей, приятелю!

Искаме да ти представим една уникална инициатива, дело на Българската Антрактическа Експедиция. Инициатива за информиране на обществото за възможностите, предоставени от дроновете за наблюдение на природата в Антарктика, без да се нарушава естествения й ритъм!

Тази инициатива няма нужда от набиране на средства, а само от популяризиране. Нека заедно с теб я популяризираме! А защо да го правим? Защото регулациите за използването на дронове на седмия континент се приемат в момента. Важно е повече хора да разберат за огромните възможности за наблюдение от въздуха, които тази технология предоставя.

Разберем ли го ние, променим ли общественото мнение, има по-голям шанс, крайното решение да е в полза на природата!

Това решение ще намали човешкия отпечатък в Антарктика и ще доведе до намаляне на риска от загуба на човешки животи. По-добре е да рискуваме дрон, отколкоото човешки живот в суровото време, нали?

Затова споделяме два клипа, направени с тази технология. Надяваме се да те вдъхновят толкова силно, колкото и нас. Молим те, сподели ги, ако е така!

Първият клип е свързан с наблюдение на популацията на гърбати китове в Антарктика по време на хранене. Методът е подходящ за преброяване, защото от въздуха могат да се регистрират еднозначни белези, които са ЕГН-то на животното, а именно опашните шарки. Второ, може да се наблюдава изключително лесно начина на улавяне или по-точно на подвеждане на крила. Китовете изпускат контролирано въздух под водата, като по този начин образуват мрежа от мехури, която от своя страна увлича крила към компактни групи, които китовете хапват с едно-единствено движение, вместо да ги събират по единично като слънчогледови семки.

Вторият клип е свързан с наблюдяване на колонии от пингвини по време на отглеждане на малките, така наречените пингвинарии. С наблюдение от въздуха могат да се забележат и най-малките детайли в поведенческите форми на „семейството“. Както се вижда от клипа, процесът на наблюдение не е свързан с пряко присъствие на човек сред пингвините и не причинява голям дискомфорт, съдейки по това, че пингвините не напускат „гнездата“.

Разгледай и другите каузи, които подкрепяме, помогни им, ако можеш!
Сподели с приятели, ако статията ти харесва
FacebookTwitterGoogle+PinterestWhatsAppLinkedInSvejoEmailPrint
Етикети: , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *