За Разбоишкия манастир

Приятелю, споделяме с теб една интересна информация за благотворителен мач, в подкрепата на уникален, български паметник на културата:

Става дума за Разбоишкия манастир „Въведение на Св. Богородица“. Манастирът се намира на около 1-2 километра от село Разбоище, в дефилето на река Нишава, на 9 километра югозападно от Годеч и на 79 километра северозападно от София. Разположен е на рида Тупаница.

Убежище тук намира и Матей Преображенски-Миткалото, и дори самият Левски. През вековете манастирът е мъжки. Като до 2007 година има и 3 монахини, по времето на които манастирът е в разцвета си. След смъртта на последната има свещеници, но никой не се задържа. В момента няма духовно лице, а местен жител отваря манастира за посетители през уикенда. Всичко се руши, наскоро доброволци обединяват усилия за спасяването на една от сградите, която е била килийно училище, в което монасите от района обучавали децата. Манастирът има нужда от мрежа за скалния параклис, която да огради скалите над него, за да предпазва покрива. Също така от вар, пясък и различни строителни материали, за да се „закърпи“ положението отвън.

Пълна информация във Facebook събитието 🙂

Ето какво споделя Милена Ангелова, инициатор на събитието:

„Истината е, че сме богати на история, култура и древност, които се рушат пред очите ни, затова нека покажем, че сме също толкова богати на сърцатост, съпричастност, себеотдаване и жив дух. Чрез благотворителния мач се надяваме повече хора да научат за проблема и да се запознаят с историята на това прекрасно място. Нека всеки да помогне според съвест и сърце.

Изказвам благодарности на НАЛБ в лицето на Мартин Механджиев – затова, че приеха идеята и се съгласиха да организират благотворителен мач! Това, което те правят за развитието на спорта и в частност за баскетбола изисква голяма отдаденост и любов. Хубавото е, че се прави от амбициозни и млади хора, които имат за цел да покажат другата страна на спорта.“

Надяваме се, че начинанието ще бъде полезно и чрез него ще се постигне целта инициативата да достигне до още повече хора, а с това и доброто дело да стане по-голямо и по-лесно за реализиране.

Защото многократно сме доказвали, че ЗАЕДНО можем много.
Сподели с приятели, ако статията ти харесва
FacebookTwitterGoogle+PinterestWhatsAppLinkedInSvejoEmailPrint
Етикети: , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *